W Muzeum Polskiej Wódki przewodnicy, opowiadając o narodowym trunku, podkreślają jego rolę i znaczenie dla Polski na przestrzeni dziejów. Przedstawiają ewolucję wizerunku tego wysokoprocentowego alkoholu, który obecnie stanowi jeden z symboli tożsamości narodowej, zaś na arenie międzynarodowej nabrał unikatowego charakteru. Warto więc skorzystać z okazji
i 13 stycznia, w Dniu Polskiej Wódki, odwiedzić interaktywne muzeum za darmo.
Dodatkowo z okazji Dnia Polskiej Wódki 13 stycznia o godz. 16:00 odbędzie się gotowanie z Michałe Bałazy
Jest składnikiem wielu posiłków i posiada całą gamę zastosowań w tradycyjnej, polskiej kuchni. Dzięki niej dania mają niezwykły wyrazisty smak. Polska Wódka, bo o niej mowa, jest nieodłącznie związana z naszą kulturą i obyczajami.
Nadużywanie alkoholu jest szkodliwe, za to w kuchni bywa on niezbędny.
Wysokoprocentowego alkoholu używa się do wekowania przetworów, flambirowania, marynowania i kruszenia mięs czy do nasączania ciast. Stosuje się go nie tylko do wytrawnych potraw, lecz także do przygotowywania oryginalnych deserów, dżemów oraz konfitur. Z wódki przygotowuje się także rozgrzewające napary, od wieków stosowane w walce z przeziębieniami i innymi dolegliwościami.
Muzeum Polskiej Wódki w Warszawie archiwizuje dawne receptury z wykorzystaniem wódki i stąd apel do wszystkich, którzy mogą pomóc w zebraniu przepisów.
Rezerwacja miejsc poprzez stronę: https://krotki.link/2piBQn
Data:
poniedziałek, 13.01.2020, 10:00
Wykonawca / Organizator:
Muzeum Polskiej Wódki
Lokalizacja:
Muzeum Polskiej Wódki
pl. Konesera 1
03-736 Warszawa
Bilety:
Wstęp bezpłatny - 0 PLN
