Będzie to kulinarna opowieść w której przeniesiemy się do smaków dzieciństwa. Wspólnie upieczemy pyszne, pachnące i chrupiące pieczywo. Michał Molenda, twórca piekarni rzemieślniczej MOXO Bakery, opowie o metodach przygotowania zakwasów na chleb, nauczy wybierać najlepsze mąki do wypieków.
Co więcej, pokaże też jak w prosty sposób przygotować chałkę w zaledwie 40 minut i jak z jednego przepisu wyczarować nawet sześć różnych rodzajów pieczywa.
Pieczywo stanowi integralną cześć polskiej kultury, tradycji oraz religii. Chleb jest obecny zarówno w symbolach, jak i języku, sztuce oraz literaturze. W ponad 95% polskich domów obecne jest pieczywo.
Według legendy, gdy Bolesław Chrobry jechał na spotkanie z Ottonem III poczuł zapach świeżo pieczonego chleba i został nim poczęstowany przez gospodarza. Król tak się rozsmakował w tym pieczywie, że nazwał tę miejscowość „Piekary”.
Czy wiesz, że…
- Zakwas do pieczywa wynaleziono już ok. 2000 lat p.n.e. w Egipcie
- Roczne, średnie spożycie chleba przez przeciętnego Polaka w 2012r. wynosiło ok.52 kg
- Tradycyjne masło ma kolor kremowy, zółtawej barwy nabiera dopiero po dodaniu beta-karotenu
- Masło zawiera witaminę A, E oraz selen i antyoksydanty.
Data:
sobota, 27.04.2019, 11:00
Wykonawca / Organizator:
Cook Story
Lokalizacja:
Cook Story
ul. Klimczaka 1 lok 13
02-797 Warszawa
Bilety:
Cena od - 249 PLN